Achtergrond

Medio 2009 word ik er langzamerhand van bewust dat de wijze waarop ik dit leven leef, niet houdbaar is. Zowel op fysiek als geestelijke vlak ervaar ik signalen die erop wijzen dat een verandering nodig is.

Kijkend naar mijn situatie op dat moment zoals bijv. het wonen in een vinexwijk in de randstad, gemiddeld 500 km per week in de auto naar mijn werk, om de week 40+ liter diesel tanken, menig uur achter de computer op kantoor, eten en drinken uit de supermarkt, de fossiele brandstof van de CV, het doorspoelen van zuiver drinkwater, de berg papier aan ongevraagd drukwerk, alles verpakt in plastic, enz., enz., wordt het mij duidelijk dat al deze fysieke aspecten niet duurzaam zijn en een negatieve inwerking hebben op mijn leefomgeving en daarmee op mij.

Op geestelijk vlak is het met name ergernis en onmacht die ik ervaar bij bijv. de aggressiviteit en haast in het verkeer, mensen die menen dat ze alleen op de wereld zijn en geen rekening met anderen houden, tendentieuze berichtgeving vanuit de media, economie boven natuur, of kortweg gezegd: een volledig onbegrip waarom we met z’n allen zo doen zoals we doen. Dit alles weegt zwaar op mij en daar alles met elkaar verbonden is, zal mijn toestand ook zijn weerslag hebben op de leefomgeving om mij heen.

Vanuit dit oogpunt maar ook vanuit de gedachte dat balans en harmonie essentieel zijn voor een goede gesteldheid van de wereld en dat verandering van binnenuit moet komen, wil ik mijn aandeel leveren om deze balans te herstellen. Door mijzelf te veranderen, draag ik bij aan het herstel van mijn leefomgeving en daarmee uiteindelijk van de wereld. De wereld, dat ben ik!

De oorzaak van ons doen en laten heeft, naar mijn idee, te maken met het contact dat wij verloren hebben met de natuur; we zijn ontheemd. Mijn doel is daarom terug te keren naar de natuur. Niet terug in de tijd, maar naar een verdere evolutie waarin in harmonie met de natuur wordt samengeleefd.

De weg hier naartoe wil ik in deze blog beschrijven. Het is mijn wens om de ervaringen te delen met een ieder die geïnteresseerd is.

Jan