2dehands boeken

Er worden veel boeken geschreven en nog veel meer gedrukt. De totale hoeveelheid aan papier die hiervoor gebruikt wordt is bijna niet voor te stellen. Hoewel papier wordt gemaakt van o.a. bomen, komt tegenwoordig gelukkig het grootste deel van het papier voort uit hergebruik (volgens wikipedia zo’n 70%). Dit is al een stap in de goede richting, maar het kan nog altijd beter.

Ondanks dat er op internet veel informatie te vinden is, geldt dit niet voor alle onderwerpen. Voor die zaken die zogezegd, wat minder courant zijn, maak ik veel gebruik van boeken. Nu kocht ik deze in het verleden vaak nieuw, maar tegenwoordig doe ik dit toch anders met het oog op hergebruik van bestaande middelen. Waarom immers zou ik een nieuw boek kopen terwijl ik evengoed en vaak voor veel minder geld een 2dehands exemplaar kan krijgen.

Naast het aspect van hergebruik is er ook nog een meer praktisch argument, namelijk dat veel specialistische boeken veelal niet meer via de boekhandel verkrijgbaar zijn. De oplossing is eenvoudig, nml. 2dehands en met de ontsluiting van veilingplaatsen, antiquairs en boekenhandelaren op internet wordt het voor mij als lezer heel eenvoudig om oude titels op te sporen.

De sites die ik veel tot tevredenheid hiervoor gebruik zijn de volgende:

  • veilingkijker : zoekt langs alle bekende veilingsites en vooral handig omdat de zoekopdracht wordt bewaard voor het geval het gezochte nog niet gevonden is en later opnieuw gezocht kan worden.
  • Boekwinkeltjes : DE 2dehands boekwinkel. Het voordeel t.o.v. bol.com is het grote aanbod.
  • bol.com | 2ehands | Boeken kopen én verkopen : Het voordeel t.o.v. andere aanbieders zijn de lagere verzendkosten van €1,95 en een betrouwbare partij omdat bol.com de betaling afhandelt. Dit schrijvende, heb ik overigens nog nooit problemen gehad bij de andere partijen.
  • Rare books, antiquarian books, used books, out of print books : veel (ook internationale) antiquairs zijn hierbij aangesloten, veel zie je echter ook terug bij Boekwinkeltjes, maar zeker niet altijd.
  • Amazon.com / Amazon.co.uk : alleen engelstalige  boeken. Het voordeel is gelijk aan bol.com met uitzondering van de verzendkosten.

Is het gezochte boek nog niet gevonden, dan probeer ik het gewoon via Google. Het gebeurt me toch regelmatig dat het bij bovengenoemde niet lukt, maar via Google alsnog een adres vind. Als laatste redmiddel zijn er dan nog de rommelmarkten, boekenmarkten en kringlopen. Het moge duidelijk zijn, dat hier gericht zoeken naar een boek, een schier onmogelijke taak is. Soms echter, loop je toch tegen iets aan.

Een aardige anekdote in deze betreft het boek Leven van het land van John Seymour. Dit boek had ik na een zoektocht op internet uiteindelijk via een antiquair gekocht voor €45 incl. verzendkosten. Een paar weken later ben ik toevallig op een echte rommelmarkt (dus niet zo’n commerciële waar ze alsnog bijna nieuwprijzen vragen) en wat wil nu geval? Daar staat exact datzelfde boek bij een oude vrouw in haar kraampje. Achteloos vraag ik wat ze ervoor vraagt, waarop ze antwoord: “2 euro”….”wilt u er een tasje bij?”, “nee dank u, het gaat zo wel mee” (*).

Er zitten wel degelijk nadelen aan 2dehands. Meteen maar de grootste is dat niet alles te verkrijgen is en vooral niet op het moment waarop jij dat graag wilt. Daarnaast kost het extra tijd, zeker wanneer het betreffende boek niet te vinden is. Dit is tevens ook weer de charme ervan en staat in schril contrast met de huidige tijd waarin alles meteen voorhanden is; wachten en geduld lijken iets ouderwets. In zoverre men kan spreken van het verkrijgen van voldoening bij het vinden van een boek, komt het op deze wijze vinden, na lang zoeken, het dichtst in de buurt.

(*) Uiteindelijk heb ik dit boek weer voor €25 verkocht, waarmee de gemiddelde aankoopprijs op de helft van de oorspronkelijke aankoopprijs uitkwam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.