Besparen Elektriciteit

In navolging van de artikelen Inzicht energieverbruik en Meten met een energiemeter waarin de wijze van meten en vastleggen wordt beschreven, zal ik in dit artikel -op basis van de uitkomsten- de vervolgstappen beschrijven om tot concrete energiebesparing te komen.

Wanneer het stroomverbruik inzichtelijk is gemaakt, kan doelgericht actie worden ondernomen waarbij ik de volgende principes hanteer:

 • Algemeen geldt de bewustwording en discipline om apparaten en lampen uit te schakelen wanneer niet meer benodigd.
 • Gebruik stekkerdozen met een aan/uit schakelaar; hiermee worden aangesloten apparaten bij uitschakeling volledig van de spanning gehaald en is sluimerverbruik uitgesloten. Een extra handeling is dus benodigd om na uitzetten van de apparaten, ook de stekkerdoos uit te schakelen.
 • Combineer apparaten die gelijktijdig aan staan op dezelfde stekkerdoos; alleen die apparaten die nodig zijn worden gelijktijdig aan- en uitgeschakeld om onnodig sluimerverbruik van andere aangesloten apparaten -die niet worden gebruikt- te voorkomen. Bijv. alle apparaten m.b.t. de TV, de computer of het afspelen van muziek, etc.
 • Apparaten die continue aan staan, zitten direct in het stopcontact (of standaard stekkerdoos bij meerdere apparaten); investeer alleen waar nodig in schakelbare stekkerdozen.
 • Gebruik dimmers waar langdurige (sfeer)verlichting nodig is; vooral bij lampen met meerdere pitten kan dit schelen. Afhankelijk van de kwaliteit van de dimmer is de besparing meer of minder. Bij enkelpits lampen is een dimmer minder relevant vanuit het oogpunt van energiebesparing.
 • Gebruik alleen spaarlampen waar langdurig groot licht nodig is; aangezien spaarlampen bij het opwarmen meer energie verbruiken is het gebruik van deze lampen alleen efficiënt wanneer dit voor langere duur is.
 • Gebruik waar mogelijk halogeen of LED lampen omdat deze een (veel) lagere wattage hebben in vergelijking met conventionele lampen.
 • Stem de keuze voor de soort en wattage af op het gebruik van de lamp.
 • Gebruik energiezuinige apparatuur; over het algemeen is het voor mij geen reden tot vervanging, maar bij aanschaf hou ik hier rekening mee.
 • Gebruik witgoed met een hoog energielabel (A of A++); tenzij het een enorme verbruiker is zou ik persoonlijk niet eerder een nieuw witgoed apparaat kopen totdat de oude dient te worden vervangen, tenzij deze 2dehands kan worden aangeschaft.
 • Configureer computers opdat deze bij geen gebruik, automatisch in de spaarstand gaan staan; harde schijf, monitor, maar ook processor kunnen allemaal worden ingesteld om minimale stroom te verbruiken. Let op: maak geen gebruik van rekenintensieve screensavers; deze bewerkstelligen juist het tegenovergestelde, nml. méér stroomverbruik!
 • Voor servers die continue aan staan is een (Windows) programma beschikbaar wat automatisch op vooraf ingestelde tijdstippen in ‘slaapstand’ gaat maar ook weer ontwaakt (*). Vooral dit laatste is in Windows standaard niet mogelijk. Door de server ’s nachts automatisch uit en ’s ochtends weer automatisch aan te zetten heb ik ruwweg 33% kunnen besparen, zonder op gemak in te leveren.
 • Optimaal afstellen van de cv-ketel bespaart niet alleen gas .
 • De vriezer periodiek laten ontdooien; naarmate de ijsafzetting toeneemt stijgt het energieverbruik. Eéns in de 4 maanden is praktisch uitvoerbaar.
 • Gebruik schakelklokken voor die apparaten die èn sluimerverbruik hebben èn waarbij op vaste tijdstippen stroom benodigd is.
Energiebesparing kent een moeilijk dilemma ten aanzien van het gebruik van middelen om deze energiebesparing te bewerkstelligen. De afweging die ik persoonlijk maak is die op basis van de duurzaamheid van de oplossing. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het moeilijk in te schatten is wanneer iets duurzaam is of niet; de hele keten die aan een product ten grondslag ligt zou van begin tot eind zou in ogenschouw moeten worden genomen. Wat op het eerste gezicht mogelijk duurzaam lijkt, kan in werkelijkheid het tegenovergestelde zijn (*).

Samenvattend kan worden gesteld dat met enkele eenvoudige aanpassingen, directe besparingen mogelijk zijn zonder aan gemak in te boeten. De échte besparingen zijn echter te behalen met het bewust omgaan hiermee en de afweging te maken of (het gebruik van) een apparaat überhaupt nodig is.

Update
26/11/2010: verwijzing naar relevante artikelen toegevoegd.

Eén gedachte over “Besparen Elektriciteit

 1. Je maakt pas echt een verschil wanneer je je manier van leven radicaal omgooit. Zo kun je jezelf redelijkerwijs afvragen of je echt wel een vriezer en een wasdroger nodig hebt. Koud douchen heeft nog een voordeel: je gaat er van tintelen en hebt geen verwarming meer nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.